BILJKA KOJA OBILUJE LJEKOVITIM SVOJSTVIMA: ČAJ ZA LIJEČENJE RAKA

POTIČE IZLUČIVANJE ŽUČI, ČISTI JETRU I KORISTI SE KOD ALERGIJA. ODLIČAN JE SAVEZNIK ZA SMANJENJE HOLESTEROLA, A BOGAT JE VITAMINIMA I MINERALIMA POPUT GVOŽĐA, KALCIJA, FOLNE KISELINE I MAGNEZIJA.

Korijen maslačka, osim što je učinkovit kod liječenja raka, posjeduje i diuretska svojstva, potiče izlučivanje žuči, čisti jetru i koristi se kod alergija. Odličan je saveznik za smanjenje holesterola, a bogat je vitaminima i mineralima poput gvožđa, kalcija, folne kiseline i magnezija.

Ova nepravedno zapostavljena biljka, često smatrana korovom, obiluje ljekovitim svojstvima, a potrebno ju je brati na čistim obroncima. Naše bake pravile su sirupe od cvjetova maslačka znajući da sadrže mnogo ljekovitih tvari. Ali, ono što je manje poznato jest da korijen maslačka pomaže oboljelima od raka.

Korijen ove biljke djeluje bolje i od hemoterapije, jer ona uništava sve ćelije, a korijen maslačka samo one zahvaćene karcinomom.

Uz to, posjeduje diuretska svojstva, potiče izlučivanje žuči, čisti jetru i koristi kod alergija. Odličan saveznik je i za smanjenje holesterola, a bogat je vitaminima i mineralima poput gvožđa, kalcija, folne kiseline i magnezija. Sadrži i vitamin K i vitamin A.

Na Univerzitetu Windsor u Kanadi provedeno je istraživanje na Odsjeku za hemiju i biohemiju, a rezultati ulijevaju novu nadu svim oboljelim od ove teške bolest. Naime, došli su do zaključka da korijen maslačka ubija ćelije koje su zahvaćene karcinomom.

Čaj maslačka djeluje na zahvaćene stanice tako da se one u roku od 48 sati doslovno raspadaju, a zdrave stanice ostaju neoštećene, utvrdilo je ovo istraživanje. Kontinuirani tretman korijenom maslačka može uništiti većinu rakom zahvaćenih stanica kod oboljelih, a zbog neočekivanih rezultata, istraživači nastavljaju s istraživanjem ove čudesne biljke.

(Faktor.ba)