Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovita svojstva i priprema

Čaj od kadulje, poznat i kao čaj od kadulje napravljen je od lišća biljke kadulje (Salvia officinalis). Kadulja se nerijetko koristi kao začin, a također je popularan lijek i u biljnoj medicini te se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Kadulja sadrži adstringirajuća, antibakterijska i antiseptična svojstva te se zbog toga koristi kod problema dišnih organa, probavnih tegoba, čireva, rana, boli i grčeva unutarnjih organa.

Znanstvenici tvrde kako čaj od kadulje može pomoći s brojnim zdravstvenim problemima, kod mršavljenja i kod poboljšanja zdravlja kose.

Prednosti čaja od žalfije (kadulje)

Iako su istraživanja o čaju od kadulje vrlo ograničena, brojni su dokazi kako on može pružiti određene zdravstvene prednosti.

Čaj od kadulje snižava visok kolesterol

Osim što pomaže zadržati razinu kolesterola u normali, čaj od kadulje je također pokazao kako smanjuje LDL (“loš kolesterol”) te poboljšava ukupnu razinu kolesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od kadulje poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava.

Usprkos malom broju istraživanja pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok kolesterol.

Čaj od kadulje pomaže kod menopauze

U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili. Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.

Potiče rast kose

Iako je vrlo malo istraživanja provedeno na ovom području, čaj od kadulje u kombinaciji s jabučnim octom dokazano potiče rast kose.

Potiče zdravo mršavljenje

Čaj od kadulje je poznat po tome da ubrzava metabolizam, te pomaže kod gubitka težine.

Pomaže kod problema s dojenjem

Mnogi liječnici sugeriraju konzumiranje čaja od kadulje za vrijeme dojenja ženama koje imaju problema sa proizvodnjom previše mlijeka, isto tako i onima koje pokušavaju odviknuti svoju djecu od dojenja.

Osim prethodno navedenih stanja, kadulja je vrlo dobro poznat lijek za mnoge bolesti, te ima mnogo širu primjenu. Primjerice, čaj od kadulje je u narodnoj medicini poznat kao sredstvo za prevenciju pobačaja, a ako se pije u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulira kontrakcije maternice i olakšava porod.

Gdje naći i kako pripremiti čaj od kadulje?

Čaj od kadulje je danas dostupan u svim trgovinama zdrave prehrane. Ako se odlučite liječiti zdravstvene tegobe čajem od kadulje, posavjetujte se sa svojim liječnikom, samostalno liječenje ili odgađanje skrbi koja vam je potrebna može imati ozbiljne posljedice.

Priprema čaja od kadulje

Kadulja se gotovo uvijek uzima u obliku čaja kada je u pitanju liječenje zdravstvenih tegoba.

Kada 2-3 dl vode proključa, dodajte žličicu listova kadulje i prokuhajte 3-4 minute kako bi otrovna svojstva iz nje oslabili. Popijte dvije do tri šalice na dan, a ukoliko želite smanjiti pretjerano znojenje preporučujemo vam da skuhate jači čaj (tri žličice lista kadulje).

Ako čaj od kadulje koristite za ispiranje usne šupljine, tada je potrebno u 2-3dl prokuhane vode staviti pola čajne žličice kadulje te ostaviti na kratko dok čaj ne postane zlatno žute boje. Zatim čaj procijedite i koristite za ispiranje grla i pritom ne gutati sadržaj.

Napomena

Kadulja, pogotovo njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugoročno. Ne preporučuje se trudnicama i ljudima koji boluju od epilepsije jer tujon, sastojak kadulje, može izazvati napadaje. U malim količinama, kadulja je potpuno bezopasna, što dokazuje i popularnost kadulje kao začina.