EVO KOLIKO TABLETA JE PREVIŠE ZA JEDAN DAN

Uzimanje pet-šest različitih lijekova u jednom danu nije rijetkost, posebno kada su u pitanju starije osobe i hronični pacijenti. Ako se pojave još neki dodatni akutni zdravstveni problemi, broj lijekova poveća se za još dva-tri.

Statistike pokazuju da 50 posto osoba u dobi od 57 do 85 godina uzima pet i više lijekova dnevno, što na recept, što iz slobodne apotekarske prodaje poput vitamina, minerala i dodataka prehrani. Ali, čak njih 58 posto, prema studiji provedenoj u Čikagu, uzimalo je barem jedan lijek koji im uopće nije bio potreban.

Međutim, svjetska istraživanja pokazuju da sve više od pet lijekova tokom dana može biti kontraproduktivno, odnosno da se radi o polipragmaziji, što znači previše lijekova za jednu osobu da bi stvarno djelovali, i to bez nuspojava, piše Avaz.

Nedovoljna saradnja

Uzimanje više lijekova istovremeno, bilo da ih je ordinirao ljekar ili ih pacijent uzima samovoljno, otvara mogućnost izražavanja neželjenih efekata svakog lijeka ponaosob.

Mogu varirati neželjene reakcije, koje nastaju interakcijom dva ili više lijekova, do razvoja alergijskih reakcija na jedan ili više lijekova, kaže prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine.

– Situacija se dodatno usložnjava nedovoljnom zdravstvenom prosvijećenošću naših potencijalnih pacijenata i nedovoljnom saradnjom s ljekarima i magistrima farmacije. Često osoba uzima lijekove ili suplemente na svoju ruku, bez konsultacije i informacije o preparatima – upozorava Binakaj.
Nuspojave koje se mogu javiti kao posljedica istovremene upotrebe više lijekova, uključujući i suplemente, mogu biti različite:

Jedan lijek može povećati, smanjiti ili neutralizirati efekte drugog ili drugih lijekova
Jedan lijek može povećati nuspojave drugog lijeka ili lijekova
Dva lijeka ponekada uzeti zajedno mogu dovesti do novih i opasnih učinaka na ljudsko zdravlje.

– Prilikom liječenja treba razlikovati politerapiju od polipragmazije. Politerapija je liječenje koje uključuje nekoliko lijekova s ciljem da se postigne optimalan efekt po pacijenta, za razliku od polipragmazije koja predstavlja tretman s više lijekova bez očekivanog rezultata. Naravno da istovremeno korištenje više lijekova nosi određen rizik, od potencijalnih interakcija do razvoja alergijskih reakcija. Težina posljedica koje mogu nastati ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta, starosti, stanju bubrega, jetre, kao i kardiovaskularnog sistema – istakla je Binakaj.
Ishod terapije

Svi nabrojani faktori, dodaje, itekako utječu na ishod terapije kod pacijenata koji istovremeno koriste više lijekova i suplemenata. Binakaj upozorava kako je bilo i smrtnih ishoda i oni se zdravstvenim radnicima tokom školovanja prezentiraju. Dodaje da se time želi ukazati i na odgovornost i zahtjevnost zanimanja kao što su doktor medicine ili magistar farmacije.

– Kontinuiranom zdravstvenom edukacijom građana, koja bi trebala početi još u vrtiću, itekako se mogu mijenjati navike kada je u pitanju nekontrolirano uzimanje lijekova i suplemenata. Pacijenti i ljekari moraju graditi odnos odgovornosti i međusobnog povjerenja. Vrlo je važno da svaki pacijent svome ljekaru na vrijeme kaže šta sve od lijekova koristi istovremeno, kako bi sve neželjene reakcije sveli na minimum – ističe Binakaj.
Analgetici i antipiretici

Čak i prekomjerno korištenje analgetika i antipiretika bez konsultacije s ljekarom ili magistrom farmacije može imati vrlo štetne efekte po ljudsko zdravlje. Uzimanje prekomjernih doza tih lijekova duži vremenski period može čak izazvati zatajenje bubrega.

Projekt Komore farmaceuta FBiH

Komora farmaceuta FBiH već duži period radi na informatičkom programu „Lexicomb“ koji će umnogome smanjiti moguće neželjene reakcije na lijekove.

(Hayat.ba)