ISPIJANJE ENERGETSKIH NAPITKA POVEĆAVA RIZIK ZA SRČANE BOLESTI

Mirror Online prenosi da su zdravstveni eksperti objavili upozorenje o efektima energetskih napitaka koji su prepuni šećera, kofeina i različitih stimulansa.

Ljekari tvrde da ispijanje samo jednog energetskog napitka izlaže čak i mlade, zdrave osobe povećanom riziku srčanih bolesti.

Naučnici iz jedne američke grupe za istraživanje sa Majo klinike, dali su 25 volontera veliku limenku, u normalnoj prodaji dostupnog, energetskog pića, u dva različita dana.

Povišenje krvnog pritiska u roku od pola sata

Utvrdili su da ispijanje stimulirajućeg napitka izaziva povišenje krvnog pritiska već u roku pola sata. Primijećene su i veće vrijednosti hormona norepinefrina u krvi kao i rastuće razine kofeina.

Sve je to početkom sedmice prezentovano na sastanku koji je organizovala American Heart Association. Norepinefrin je hemijska tvar koja povisuje pritisak i sposobnost srčane kontrakcije, modulira srčani ritam i disanje u odgovoru na stres.

Ove akutne promjene mogu izazvati srčane probleme ali i predispoziciju za povećane kardiovaskularne rizike. Potrebno je još istraživanja da bi se ustanovilo da li ove akutne promjene utieču na povećanje kardiovaskularnih rizika.

(Vijesti.ba)