IZNENADIT ĆETE SE: NAMIRNICE KOJE SADRŽE VIŠE VITAMINA C OD NARANDŽE

STOTINU GRAMA CRVENIH I ŽUTIH PAPRIKA KRIJE 190 MILIGRAMA VITAMINA C, ŠTO JE GOTOVO DVOSTRUKO VIŠE OD KOLIČINE ISTOG VITAMINA U ZELENOJ PAPRICI I ČETIRI PUTA VIŠE OD NARANDŽE.

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovno posežemo za narandžama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet i pomaže da se borimo protiv sezonskih prehlada i gripe. No, u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga.

1. Crvena i žuta paprika. Trebate li ”fiks” vitamina C posegnite za paprikama. Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici i četiri puta više od narandže.

2. Brokula. Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se čak oko 90 miligrama vitamina C.

3. Kivi. Svakako ga uključite u prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

4. Guava. Nevjerovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.

5. Kelj. Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana. Želite li ga probati u zabavnijoj varijanti možete pripremiti ukusni i hrskavi čips od kelja.

6. Papaja. U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.

(Faktor.ba)