KAKO SE RIJEŠITI NEPRIMJETNIH MIRISA U VAŠEM DOMU OD DUHANA ILI KUHANOG JELA?

Nije prijatno boraviti u domu u kome vladaju neugodni mirisi, poput duhana ili mirisa upravo pripremljenog jela.

Kako biste se riješili ovog prvog, dovoljno je u prostoriji u kojoj se puši ostaviti nekoliko vlažnih peškira. Isti efekt postići ćete ako na sto stavite posudu s vodom u kojoj ste prokuhali štapić vanilije ili koru nekoliko limuna.

Neprijatan miris zavjesa, pogotovo ako se u stanu puši, otklonit ćete tako da ih potopite u toplu vodu i dodate pet kapi ulja lavande. Istrljajte i isperite.

Ukoliko ste u mašini za mljevenje mesa usitnjavali ribu ili luk, njihov miris otklonit ćete tako što ćete poslije njih samljeti koru narandže ili limuna.

Neprijatne mirise u frižideru možete odstraniti ako na policu stavite komad uglja koji svaki ljubitelj roštilja ima kod kuće. Može poslužiti i šolja sode bikarbone, a ukoliko unutrašnjost frižidera prebrišete salvetom pokvašenom sirćetom, istovremeno ćete ga i dezinficirati.

Miris u kuhinji nakon prženja ribe ili mesa otklonit ćete tako što ćete u posudi četvrtinu sata kuhati desetak karanfilića, pa ostaviti da se ohladi. Miris će nestati, a karanfiliće možete i sljedeći put upotrijebiti.

faktor.ba /