MANJAK SNA NIJE JEDINI KRIVAC: OTKRIVENO ZBOG ČEGA SE UMARAMO

ČAK I MINIMALNA DEHIDRATACIJA CRPI ENERGIJU, A NEDOSTATAK ŽELJEZA UČINIT ĆE DA SE OSJEĆATE TEŠKO, SLABO I RAZDRAŽLJIVO. NEUREDAN STAN, KANCELARIJA I STO OGRANIČAVAJU KONCENTRACIJU.
Manjak sna nije jedini razlog zbog kojeg ljudi osjećaju umor, a čak nije ni glavni. Male stvari i navike su to što najviše crpi energiju – mentalnu i fizičku. Eksperti su otkrili šta je to što nas najčešće umara u svakodnevnom životu.

Nedovoljno tjelesne aktivnosti

Izbjegavanje treninga kako bi se sačuvala energija na duge staze ima veoma loše posljedice. Sa samo 20 minuta fizičke aktivnosti dnevno, poslije šest sedmica, osjećat ćete se snažnije.

Ne pijete vodu

Čak i minimalna dehidratacija crpi velike količine energije iz organizma, jer smanjuje gustinu krvi, usporava protok kiseonika i čini srce manje efikasnim.

Manjak željeza

Manjak željeza u organizmu učinit će da se osjećate teško, slabo i razdražljivo. Običnim namirnicama, kao što su zelena salata, jaja i orašasti plodovi, možete povećati nivo željeza u organizmu, a samim tim i energiju.

Perfekcionizam

Stremljenje savršenstvu dobra je stvar, ali nas često potiče da radimo jače i više nego što je zaista potrebno. Važno je postaviti realne ciljeve i rasporediti energiju za njihovo ostvarivanje.

Preskakanje doručka

Hrana je “gorivo” i zato je najvažnije šta unosimo u organizam kada počinjemo dan. Hrana koju pojedemo ujutru pokreće metabolizam i daje nam energiju za životne aktivnosti.

Brza hrana

Hrana s mnogo ugljikohidrata i drugih nezdravih sastojaka povećava nivo šećera u krvi, što do kraja dana dovodi do osjećaja umora.

Ne znate kazati NE

Pretjerano udovoljavanje ljudima iscrpljuje. Također, prema mišljenju psihologa, ova osobina vremenom čini ljude bijesnim i mentalno iscrpljenim.

Neurednost

Neuredan stan, kancelarija i sto ograničavaju koncentraciju i sposobnost mozga da procesuira informacije.

Kafa nije nikakav oslonac

Nove studije su pokazale da je do tri šoljice kafe dnevno preporučljivo. Ipak, neodgovorna upotreba kofeina može vrlo lako poremetiti bioritam i ciklus sna. Zato ne pretjerujte s ovim napitkom, naročito uvečer.

(Faktor.ba)