NAGLE PROMJENE VREMENA IZAZIVAJU TEGOBE I KOD ZDRAVIH

Temperaturne razlike, samo u toku dana, od proljetnih do minusa, oblačnog, kišovitog, vjetrovitog i snježnog vremena, nepovoljno utiču na organizam.

– Oni koji osjećaju predstojeću promjenu vremena osjećaju to četiri do čak 48 sati unaprijed. Period prilagođavanja na negativnu vremensku situaciju je dva do tri dana – , objašnjava Jasminka Smailagić, klimatolog.

Čovjekov organizam ne može brzo da se pripremi i adaptira na nove vremenske uslove zbog čega su nagle promjene i najopasnije, prenosi portal Ljepota i zdravlje.

Istraživanja uticaja vremena pokazala su najčešću pojavu srčanih i moždanih udara, astmatičnih napada.

– Kad je niska temperatura dolazi do niza promjena u organizmu, koje se najčešće manifestuju vazospazmom i suženjem krvnih sudova, što djelimično može usporiti protok kroz te krvne sudove. Što može dovesti do smanjenog dopremanja kiseonika. To kod ljudi može dovesti do veće učestalosti angioznih bolova, a isto tako, zimi mi znamo da je veća učestalost akutnih infarkta – , kaže profesor dr Dragan Simić, kardiolog.

Probleme osjećaju i mladi i djeca.

– Česte su respiratorne infekcije, gornjih i donjih disajnih puteva koje se mogu komplikovati i upalom ušiju i dolazi do pneumonije što je za malu djecu jako ozbiljno – , pedijatar dr Dragana Radivojević.

Javljaju se i upale pluća, bronhija bubrežni i žučni napadi, vrtoglavice, glavobolje, nesanice. Stručnjaci savjetuju uzimanje terapije, smanjenu fizičku aktivnost i obavezan odlazak ljekaru.

(Hayat)