NAVIKE KOJE OZBILJNO NARUŠAVAJU ZDRAVLJE: ZAŠTO JE KUHINJSKA SO “BIJELO ZLO”?

Hipertenzija, koja je posljedica previše natrija u organizmu, jedna je od najraširenijih bolestidanašnjice, kao i jedan od glavnih faktora za bolesti srca i krvnih žila.

Kuhinjska so nužna je za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Iako pomaže u održavanju pritiska te pravilnom radu živčanog sistema, savremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam čak pet do deset grama soli više nego što je potrebno organizmu. Zbog neznanja, loših navika i pretjerane upotrebe, so je tako postala “bijelo zlo” koje uzrokuje više štete nego koristi.

U BiH oko 40 posto stanovnika ima povišen krvni pritisak, a hipertenzija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice, kao i jedan od glavnih faktora za nastanak bolesti srca i krvnih žila. 

Ljekari ističu za šta je sve preslana hrana kriva: 

VISOK PRITISAK 

Što više soli unosite, u organizmu ima više natrija, a on je kriv za hipertenziju. Smanjenjem unosa soli za 4,6 grama snizit ćete i pritisak.

BOLESTI SRCA 

Previše natrija dovodi do kardiovaskularnih, bolesti srca, srčane insuficijencije i moždanog udara. Pušači, stariji, dijabetičari i osobe s visokim pritiskom su rizična grupa, pa i oni trebaju kontrolirati unos soli. 

MOŽDANI UDAR 

Visok pritisak izaziva i moždani udar.

BUBREZI 

Osobe koje imaju problema s ovim organom, smanjenjem unosa soli, osjećaju poboljšanje. Potrošnja soli definitivno je povezana sa zdravljem bubrega. 

KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI 

S povećanjem pritiska javlja se i problem s kognitivnom funkcijom. Oni koji unose previše soli i slabo se kreću rizikuju slabljenje tih sposobnosti. 

NADUTOST 

Ukoliko imate problem s nadimanjem, smanjite unos soli jer natrij zadržava dodatne količine tečnosti. 

KOŽA 

Pretjerano unošenje soli uzrokuje edeme, odnosno oticanje ruku, nogu i članaka. To su ekstremni slučajevi, ali se nerijetko javljaju i promjene na koži.

(Faktor.ba)