NOVA STUDIJA: SLIJEPO CRIJEVO IPAK NIJE BESKORISNO

Slijepo crijevo je dugo bilo tjelesna misterija i evolucijski zaostatak koji jedino može poslužiti da dobijete upalu. To je mišljenje sada stvar prošlosti.

Univerzitet Midwestern u Arizoni je izradio studiju koja, za promjenu, govori o nekom pozitivnom i praktičnom svojstvu crvuljka koje mijenja dosadašnju sliku o njemu.

Ovaj zagonetni organ ipak može poslužiti kao skladište dobrih bakterija, koje bi tijelo moglo upotrijebiti da obnovi probavni sistem ako nastupi neko oboljenje poput kolere ili dizenterije.

U spomenutoj studiji su došli do tog zaključka profesorica anatomije Heather Smith i njenog tima kada su proučavali evolucijsku historiju slijepog crijeva kod sisavaca.

U studiji se također pokušavalo saznati imaju li vanjski faktori (prehrana, klima, područje gdje sisavac živi) povezanosti s tim hoće li neke vrste imati slijepo crijevo ili ne. Umjesto toga, saznali su da vrste sa slijepim crijevom imaju veće prosječne koncentracije limfnog tkiva koje je ključ u stvaranju imunološke reakcije u crijevu donjeg abdomena.

Upravo zbog toga što se prošlih godina saznalo da limfno tkivo poboljšava rast dobrih crijevnih bakterija, onda tako i crvuljak igra određenu ulogu u imunološkom sistemu – kao skladište za te dobre bakterije. U pitanju je i dalje jedna teorija, ali je svakako zanimljiva zato što nudi neko novo saznanje i možda svrhu postojanja tog enigmatičnog organa.

Faktor.ba