OBIČAN RUČAK MOŽE NAPRAVITI PROBLEM: NAJČEŠĆI TROVAČI MEĐU NAMIRNICAMA

TROVANJE HRANOM MOŽE IZAZVATI OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME. PRVI SIMPTOMI SU: MUČNINA, POVRĆANJE, PROLIV I TO SAMO NEKOLIKO SATI NAKON KONZUMIRANJA ZARAŽENIH NAMIRNICA.

U svijetu se to događa najčešće zbog sushija  ili nedovoljno obrađenog mesa (loše kuhanog ili pečenog), neurednih restorana i loših kuhara.

Zaraza u hranu može doći u bilo kom procesu obrade i njenom “putovanju”   od proizvodnje do pripreme.

Među najčešćom hranom koja je uzrok trovanja spadaju sljedeće namirnice:

  1. To vas možda i ne čudi, ali sirevi su gotovo u samom vrhu. Mogu  sadržavati bakteriju Listeria monocytogenes, koja izaziva infekciju listeriozu, koja može biti vrlo opasna za zdravlje, posebno za trudnice.
  2. Čuvajte se pakovanih salata i mješavina povrća. U njima je pronađen parazit Cyclospora cayetanensis, koji izaziva proliv, mučninu, gubitak apetita, umor… Pronađen je i u nekom povrću  poput peršuna.
  3. Sjemenke nara i krastavci. U organskom proizvodu pripremljenom od sjemenki nara pronađen je virus koji napada jetru. U jednom “talasu” oboljelo je oko 160 ljudi.  I s krastavcima treba paziti. Iako se za neke od tih afera s povrćem i Escherichijom coli tvrdi da su imali političku pozadinu, istina je da su se ljudi razboljeli.
  4. Brza hrana. Naravano, po mnogima najveći izvor raznih zaraza. U većem broju slučajeva Escherichia coli je pronađena u zamrznutoj pizzi, ali nisu ništa bolji ni sendviči i proizvodi od sira sumnjivog kvaliteta.

(Faktor.ba)