OPASNI ADITIVI U HRANI

Koliko često jedemo hranu za koju smo ubjeđeni da je zdrava a ono čista suprotnost?! Jako je bitno da znamo šta jedemo, stoga vam otkrivamo kako pojedini aditivi djeluju na vaše zdravlje a neki od njih su: tartrazin, jabučna kiselina i sumpor dioksid.

– E102 tartrazin dokazano šteti. Umjetno žuto azo-bojilo dodaje se aromatiziranim napicima i desertima, gaziranim pićima, instant-pudinzima ili konzerviranom grašku. Znanstveno je dokazano da moše izazvati poremećaj aktivnosti kod djece.

– E296 jabučna kiselina. Prirodno sredstvo  za reguliranje kiselosti. Smatra se bezopasnom, a hrani se dodaje prema potrebi. Upotrebljava se u džemovima, marmeladama, želeima, u steriliziranim proizvodima voća i povrća, moće se dodati krompiru, margarinu, mastima, majonezi, umacima, grickalicama od krompira i žitaricama, senfu…

– E220 sumpor dioksid u vinu. Prirodni antioksidans i sredstvo za konzerviranje. Najčešće se koristi u vinskoj industriji, odnosno uz sve vezano uz vino i grožđe. U velikim koncentracijama kod osjetljivih ljudi moće izazvati glavobolje i migrene, a koči i iskorištavanje vitamina grupe B.