OVAKO NE SMIJETE DA UZIMATE VITAMIN C: SVI PIJU OVAKO VITAMINE, A NE ZNAJU KOLIKO JE OPASNO

U sezoni prehlada i virusa mnogi smatraju da je glavna zaštita dodatno snadbijevanje organizma vitaminima, ali ne znaju koliko to može da ošteti zdravlje i prouzrokuje bolove!

Vitamini su neophodni za zdravlje i vitalnost organizma, ali rijetko ko zna da uzimanje tableta vitamina stvara ozbiljne probleme u organizmu…

Istraživanja dokazuju da često uzimanje tableta vitamina može da stvori bolnu gorušicu. Ove tablete iritiraju jednjak i podstiču lučenje želudačne kiseline, a to je glavni uzrok jakih bolova u stomaku. Tablete vitamina su uglavnom prilično krupne i mogu da ugroze funkcionisanje mišićnog prstena, dijela koji spaja želudac i jednjak.

Doktori ističu da, ukoliko patite zbog jake gorušice uslijed uzimanja tableta vitamina, treba što prije da prestanete sa njihovim korištenjem. Ali, ukoliko su takvi vitamini predviđeni terapijom, a muči vas gorušica, savjetuje se da promijenite proizvođača lijeka i da birate tablete manje veličine.

Stručnjaci nas podsjećaju da dejstvo vitamina tableta još uvijek nije detaljno istraženo, pa je najbolje da se okrenete klasičnom snadbijevanju tijela vitaminima i mineralima, preko zdrave hrane.

HABER.BA