PRIRODNI NAČINI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA SE ZAGRIJETE: ĐUMBIR PODSTIČE CIRKULACIJU, LJUTA PAPRIČICA GRIJE NOGE

SLOJEVITO OBLAČENJE, TOPLI NAPICI, PAMUČNA ODJEĆA, UDOBNA NEPROPUSNA OBUĆA, KAPE, ŠALOVI, RUKAVICE,… ZIMOGRIŽLJIVIMA NI TO NE POMAŽE. AKO STE JEDAN OD TAKVIH TIPOVA, PROBLEM PROBAJTE RIJEŠITI “VATRENIM” ZAČINIMA.

Oni koji ne vole zimu najradije bi je proveli pokraj tople vatrice natrpani toplim čarapama i džemperima. Mnogi imaju problema s hladnim nogama i lošom cirkulacijom. Ako ste jedan od zimogrižljivih tipova, mogli bi vam pomoći “vatreni” začini. Evo i kako.

Bijeli luk. Možda smo malo i dosadili s bijelim lukom, ali oni koji su se uvjerili u njegovu čudotvornost, znaju o čemu govorimo. Ne samo da je ekstremno zdrav i da štiti od raznih oboljenja, bijeli luk će vas i zagrijati. On podstiče bolju cirkulaciju. Najbolje ga je jesti sirovog, a možete i u salati, čorbama, pečenjima, ribi.

Ljute papričice. Odličan su štit protiv prehlada, ali, kao što ste se već sigurno i uvjerili, podižu temperaturu. U Italiji i Kini posebno se koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju ih glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim sjevernim zemljama ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mljevene ljute papričice kako bi se riješili osjećaja hladnih nogu.

Cimet. Dobro djeluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i  pahuljice za doručak.

Đumbir. Najbolji “grijač” među čajevima svakako je đumbir. Možete napraviti kupku, tako što ćete u kadu s toplom vodom dodati  mljevenog đumbira ili ubaciti 230 grama nasjeckanog đumbira u dva  litra vode i staviti na ringlu da prokuha. Skinite sa štednjaka, pa ostavite poklopljeno 15 minuta. Procijedite i dodajte u kadu s toplom vodom. Čaj je, također, odličan za zagrijavanje, a možete ga kombinirati s limunom za bolji okus ili dodavati mljeveni đumbir – keksićima.

(Faktor.ba)