SAVJETI KOJIH SE TREBAMO PRIDRŽAVATI ZA NAŠE DOBRO

BOLEST

Nemoj se predati bolesti, već joj se suprotstavi strpljivošću i pouzdanjem u Allaha, dž.š., i dovom. Traži djelotvoran lijek i uzdaj se da ćeš biti nagrađen za podnošenje nevolja. Snaga duha i optimizam, uz Božiju pomoć, značajno pomažu ozdravljenju.

SIROMAŠTVO

Ne predaji se siromaštvu. Suprotstavi mu se skromnošću i zadovoljstvom onim što se ima i predanim traženjem nafake. Traži nove načine da zaradiš zalogaj, i ne prepuštaj se traženju od ljudi.

GOJAZNOST

Nemoj se udebljati, to je opasna bolest. Pazi na ishranu, bavi sa sportom, hodaj. Sam si svoj ljekar. Vlastiti život povjeren ti je kao emanet. Zdravlje ti je Božanski dar, čuvaj ga!

TUGA

Ne predaji se tuzi, odagnaj je zikrom, namazom, učenjem Kur’ana, hodanjem i sjedenjem s dragim osobama, bavljenjem nečim korisnim, odlaskom na lijepa putovanja.

LJUDSKE NAVIKE

Nemoj se predavati štetnim ljudskim navikama kakve su dangubljenje, marginalne posjete, beskorisne svečanosti i prijemi. Budi svoj gospodar i raspolaži svojim vremenom.

ŠEJTANSKE VESVESE

Ne predaji se šejtanskim vesvesama (došaptavanjima, sugestijama). Odupri im se radom i namazom. Budi odlučan u onome što činiš. Efikasan lijek jeste ispuniti dokolicu korisnim poslom i ne povlačiti se u sebe, jer samoizolacija pogoduje vesvesama.

NEZNANJE

Nemoj se predati neznanju, savladavaj ga traženjem znanja i spoznaje. Što više čitaj, istražuj, pitaj, raspravljaj. Bez znanja si potpuno bezvrijedan.

TEŠKOĆE I KRIZE

Ne predaji se teškoćama i krizama, suprostavi im se vjerovanjem i strpljenjem. Svi velikani borili su se i trudili, podnosili teškoće i okusili nevolje prije nego što su dostigli slavu i zvijezde.

ŠEJTAN

Ne predaj se šejtanu. On ti uvijek obećava siromaštvo i nevolju, i naređuje činjenje loših i odvratnih djela. Suprotstavi mu se spominjanjem Allaha, dž.š., druženjem s dobrim ljudima, stalnom pokornošću Allahu, dž.š., i s mnogo dobrovoljnog namaza. Zadovolji se halalom i ne poseži za haramom. Znanjem o vjeri pokorit ćeš šejtana i njegovu družinu.

SUMNJA

Nemoj se predavati sumnji. Prouči šerijatske dokaze, čitaj djela o islamu, razmišljaj o svemiru, zabavi se korisnim i plodonosnim poslom. Besposlica je plodno tlo za sumnje, dvojenja i strasti.

OČAJ

Nemoj nikada očajavati. Iznova pokušavaj uraditi ono što nisi uspio. Izbaci iz misli ideju o neuspjehu. Budi strpljiv, ustrajan i uporan u svakom poduhvatu i postići ćeš uspijeh.

TAJNA

Nemoj otkrivati svoje tajne, kajat ćeš se. Dobro ih čuvaj. Savjetuj se samo sa oštroumnima koji te vole. Izbjegavaj ishitrenost i u svemu čemu pristupaš razmotri sve aspekte.

NEPRIJATELJSTVO

Ne pokazuj neprijateljstvo ni prema kome. Ne prihvataj ničije neprijateljstvo kao gotovu stvar. Stvari se mjenjaju, i ti ne znaš šta će biti naposlijetku. Ako nekoga povrijediš, ne možeš biti siguran da ti se neće osvetiti.

POSJETA I RAZGOVOR

Nemoj biti dosadan i težak kad nekoga posjećuješ ili ga nazoveš. Budi umjeren u posjeti i u razgovoru. Rastereti ljude, steći ćeš njihovu naklonost.

 

Izvor: Akos.ba