Sljezov čaj – ljekovita svojstva i priprema

Postoje mnoge vrste čajeva diljem svijeta, a svaka od njih ima drugačije beneficije za naše tijelo ili um. Čaj je već stoljećima u našim životima, a zbog svojih prirodnih ljekovitih svojstva postao je veoma popularan unazad nekoliko godina.

Sljezov čaj, premda nije jako popularan, nudi mnoge zdravstvene beneficije, kao i druge vrste čajeva. Biljka sljeza potječe iz Afrike, iako danas raste i u dijelovima Europe, a drevni Rimljani i Egipćani su u prošlosti koristili biljku sljeza kako bi nadomjestili nedostatak povrća u organizmu.

Zdravstvene beneficije sljezovog čaja

Čaj od sljeza može biti veoma značajan za osobe koje pate od bubrežnog kamenca. On može smanjiti utjecaj kamenca na tijelo, a može i prevenirati protiv njega. Osobito je značajan u liječenju probavnih poremećaja kao što su gastritis, kolitis i peptički ulkus, a njegovo konzumiranje pomaže i u smanjenju čireva kako bi se spriječili daljnji ulkusi.

Majke koje doje, konzumiranjem sljezovog čaja mogu povećati proizvodnju i količinu mlijeka te povećati protok mlijeka, međutim, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Razlikujemo bijeli i crni sljez, a svaki od njih pruža određene zdravstvene beneficije.

Bijeli sljez

U prošlosti je korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen, a danas ga najčešće možemo naći u obliku čaja. Poznat je po tome da pozitivno djeluje na kašalj i bronhitis, te se preporučuje kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća. Djeluje pozitivno na probavni trakt, a posebno na upale debelog crijeva, kod proljeva i kod povraćanja kod dojenčadi.

Međutim, bijeli sljez ima puno širu primjenu te se osim djelovanja u organizmu nalazi i u ljekovitim mastima kao sastavni dio. Koristi se kao lijek za varikozne vene i čireve, a njegovo umirujuće djelovanje je vrlo dobro za suhu kožu jer ju hidratizira.

Crni sljez

Crni sljez se prvenstveno koristi kod slabog imuniteta respiratornog sustava. Djeluje antibakterijski i antivirusno te razrjeđuje sluz i olakšava kašljanje, a njegovo umirujuće djelovanje smiruje upaljenu sluznicu grla.

Njegovo antiupalno svojstvo pozitivno djeluje kod upale crijeva, upalnih stanja kože lica (seboreja), upala kože potkoljenica zbog kroničnog problema s venama, različitih upala i zagnojenja i kod problema sa zatvorom.

Gdje kupiti i kako pripremiti sljezov čaj?

Za pripremu ovog čaja bit će vam potrebne 2 žlice korijena sljeza koje ćete preliti sa 2,5 dcl mlake ili hladne vode. Ostavite pokriveno u vodi barem 1 do 2 sata kako bi se stvorilo dovoljno sluzi, te kasnije malo zagrijte i prelijte po želji s medom, šećerom ili limunom.

Ako imate vrećice već gotovog sljezovog čaja stavite jednu u šalicu vruće vode, pokrijte čašu i ostavite da odstoji 7 do 10 minuta.

Sljezovim čajem također možete ispirati nos, kapaljkom ili sprejalicom par puta na dan. On je vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno siguran i blag da se može primijeniti i na maloj djeci.

Sljezov čaj možete pronaći u svim boljim trgovinama zdrave prehrane i u online trgovinama zdrave prehrane.

Sljezov čaj bi se svakako trebao naći na popisu vaših čajeva u kuhinji, no trudnicama i osobama koje uzimaju lijekove preporučujemo da se posavjetuju s liječnikom prije konzumiranja.