ŠOKANTNO OTKRIĆE SVINJETINE IMA U ČOKOLADI, SLADOLEDU, PASTI ZA ZUBE, PIVU, JOGURTU, ČIPSU…

BISTE LI JELI ČOKOLADNE KEKSE ILI KORISTILI PASTU ZA ZUBE I ŠMINKU DA ZNATE DA SE U TIM PROIZVODIMA NALAZI SVINJETINA?
Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi – kazao je za Jutarnji list Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja .

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatinu i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi.

Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s time nisu upoznati. Istraživanja su pokazala da se svinjetina i svinjski nusprodukti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima.

Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata.

Konzervans za barut.Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu… Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!

Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, židove i vegetarijance – rekao je Simon Shapman s Univerziteta u Sydneyju .

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti, znači svinjetina se nalazi SVUGDJE !