SPRIJEČITI ISPADE BIJESA

Ispadi bijesa su u dječijoj dobi sasvim normalna reakcija i jedina moguća kod djece koja još nisu naučila kontrolirati svoje ponašanje kada na scenu stupe ljutnja, nemogućnost da bude po njihovom i slično.

Često je roditeljima najteže izdržati da im djeca nisu sretna, vesela i zadovoljna te da ne sarađuju, odnosno ne slušaju upute koje im se daju i zabrane koje ih čuvaju od opasnosti ili čuvaju roditeljske granice. Postoji ideja da su djeca neposlušna, zločesta te se očekuje da kontroliraju svoje ponašanje, a ona jednostavno nisu dovoljno sazrela da to mogu, prenosi Oslobođenje

Zamislite kako je malom djetetu kada osjeti neku napetost u tijelu, neugodu, nervozu i neku energiju koja potiče na akciju, a od njih se očekuje da poslušno kimaju glavom. Pri tome oni ne znaju šta im se događa niti kako da pomognu osim da glasno viču, udaraju, bacaju se, plaču i vrište – imaju ispad bijesa.

Djeci kao i odraslima, odgovara imati osjećaj kontrole nad situacijom, to im povećava sigurnost i barem prividno čini svijet predvidljivim mjestom, znaju šta mogu očekivati. Kada im odrasli govore šta da rade ili ih dovedu pred gotov čin, to može izazvati sasvim suprotnu situaciju i potaknuti neugodne emocije te ispad bijesa.

Kada do ispada bijesa dođe, a doći će sigurno uz najbolju moguću prevenciju, posebno ako se radi o djeci koja imaju teži temperament, jedino što može pomoći jeste da sve stane i dozvolimo djetetu da se “ispuše“. Pa makar to bilo i nasred trgovačkog centra.

Naravno, uvijek postoji opcija i da podignemo dijete i odemo s njim na neko mjesto gdje ćemo lakše preživjeti ispad bijesa i biti uz dijete kao podrška. Ali opcija da zaustavimo ispad bijesa ne postoji a da dijete pri tome ne povrijedimo na neki način. Kada krene, važno je biti uz dijete, ne govoriti mu ništa, ne objašnjavati, ne postavljati pitanja. Pomaže ako i mi duboko dišemo i gledamo prema djetetu ne bismo li uočili ako ono pokaže neki znak da mu sada treba zagrljaj, da traži našu pomoć na neki konkretan način i slično. Kada se vaše dijete smiri, onda mu damo što mu je potrebno, zagrljaj, maženje, utjehu i slično.

(Hayat.ba)