TRIKOVI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA POBIJEDITE PREHLADU I VIRUSE

Studija koju je provela američka mornarica je pokazala da pranje ruku prije jela smanjuje rizik od respiratornih infekcija za 45 posto. Stručnjaci savjetuju da ruke perete sapunom koji nije u tečnom stanju i da pranje treba trajati onoliko koliko traje pjevanje pjesme “Sretan rođendan” dva puta.

Također, od velike koristi vam može biti i kiseli kupus ili bilo koja fermentirana hrana, kao što su krastavci. Fermentirana hrana potiče korisne bakterije u crijevima, što je ključno u borbi protiv infekcija. U crijevima se nalazi blizu 70 posto imunoloških ćelija.

Stručnjaci također savjetuju prakticiranje seksualnih odnosa nekoliko puta u toku sedmice jer to može povećati nivo imunoglobulina A, antitijela koje se nalazi u nosnim sluznicama i pomaže protiv infekcija.

Na kraju, veoma je važno da budete fit. Zima je idealno vrijeme da obnovite članarinu u teretani ili da nabavite psa s kojim možete šetati ili trčati. Jedna studija je pokazala da fizička aktivnost može prepoloviti rizik od prehlade. Osim toga, druga studija je pokazala da se oni koji se bave fizičkom aktivnosti brže oporavljaju od prehlade.

Piše: Klix.ba