Yerba Mate čaj – zašto je dobar za vaše zdravlje?

Yerba Mate čaj je Južnoamerički napitak koji se može dobiti natapanjem lišća i stabljike Yerba Mate biljke. Yerba Mate je stimulans centralnog živčanog sustava i sadrži kofein, ali također sadrži i velik broj drugih hranjivih tvari uključujući antioksidanse, aminokiseline, vitamine i minerale.

Yerba Mate je siguran i efektivan stimulans živčanog sustava s tek nekoliko nuspojava i s vrlo velikim brojem prednosti. Evo nekoliko najznačajnijih.

1. Bogat je antioksidansima

Yerba Mate čaj je vrlo bogat antioksidansima i sadrži skoro 90% više antioksidansa nego zeleni čaj. Yerba Mate ima vrlo značajni utjecaj na imunološki sustav, a može i smanjiti znakove starenja, spriječiti više tipova raka i smanjiti stres te nesanicu.

2. Poboljšava koncentraciju

Stručnjaci kažu da vitamini, minerali, antioksidansi te aminokiseline koje se mogu pronaći u napitku balansiraju kofein koji on sadrži te tako pomažu ljudima. Korisnici kažu da su primijetili povećanu mentalnu snagu, koncentraciju i jasnoću, ali također kažu da Yerba Mate čaj ne uzrokuje nikakve nuspojave povezane s napitcima koje daju slične rezultate, poput glavobolje i bolova u trbuhu.

3. Povećava fizičku izdržljivost

Kemijski sastojci i hranjive tvari Yerba Mate čaja utječu na vaš metabolizam i potiču vaše tijelo da ugljikohidrate koriste na što efektivniji način. To znači da ćete dobivati više energije od hrane koju jedete. Također možete potrošiti više kalorija koje vaše tijelo sprema u masnim tkivima kada redovito pijete ovaj čaj. Redovito konzumiranje Yerba Mate čaja također pomažu u izgradnji mišića.

4. Pomaže probavi

Već dugo vremena narod u Južnoj Americi koriste Yerba Mate čaj kao tradicionalni lijek protiv problema s probavom. Yerba Mate stimulira povećanje proizvodnje žuči i ostalih želučanih kiselina. Osim toga, čaj pomaže u smanjivanju bakterija koje mogu biti uzrok lošeg zadaha.

5. Pomaže vam u kontroliranju težine

Yerba Mate čaj se također je dobro koristiti kada ste na dijeti ili vježbate. Yerba Mate ima stimulativne kvalitete koje vam pomažu kod smanjenja apetita i želje za hranom.

6. Podržava kardiovaskularno zdravlje

Antioksidansi i aminokiseline u Yerba Mate čaju pomažu masnoći i kolesterolu da se kreću kroz vaš krvotok i da se ne nakupljaju na zidovima arterija. Yerba Mate čaj također spriječava srčani i moždani udar.