ZAŠTO JE LJUDSKOM TIJELU POTREBNA VODA?

Voda čini 60 – 70 % ljudskoga tijela. Da se ljudsko tijelo može iscijediti kao limun, dobilo bi se petnaest litara vode. Međutim, zbog tvari koje sadrži, to nije obična voda. U krvnim žilama nalazi se oko četiri litre vode koje srce svojim kontrakcijama stalno pokreće kroz tijelo. Ova krvna voda stalnim protjecanjem kupa svaku stanicu ljudskog tijela. Voda igra ulogu vodiča topline kroz tijelo. Čak i ako tijekom dana ne pijete vodu ona se unosi u krutoj hrani, jer sve namirnice sadrže od trideset do devedeset posto vode. Uz to, svako prosječno dnevno unese u tijelo oko dvije litre vode u obliku tekućine.

Tijekom dana, između različitih organa u ljudskom tijelu, kruži oko deset litara vode. Primjerice, prilikom žvakanja hrane vi istovremeno sisate malu količinu sline, koja se luči iz žlijezda slinovnica, a progutate je zajedno s hranom. Neposredno poslije, voda se iz žlijezda slinovnica nadoknađuje vodom iz krvnih žila.

Količina je vode u krvi nepromjenjiva. Bez obzira koliko ste žedni za vrijeme vrućih ljetnih dana, u krvnim žilama uvijek se nalazi ista količina vode. I suprotno, ma koliko vode popili, njezina količina u krvnim žilama ostaje ista, jer se višak vode raspoređuje u crijeva, jetru, mišiće i bubrege.

Hiljadu zašto hiljadu zato