ZNAKOVI KOJI MOGU UKAZATI NA POREMEĆAJ RADA ŠTITNE ŽLIJEZDE

Štitna žlijezda (tireoidea) nalazi se na prednjoj strani vrata i produkcijom hormona igra značajnu ulogu ulogu u regulaciji metabolizma i kalcijevih jona. Iznenađujuće je da se sve više ljudi danas suočava sa problemom poremećenog rada štitne žlijezde. Pod nadzorom hipofize i hipotalamusa (hormon – TRH) štitasta žlijezda izlučuje T4 uz autoregulaciju, pa se izlučivanje aktivira čim se smanji razina tog hormona u krvi.Za sintezu hormona šittne žlijezde neophodan je jod, kojeg unosimo hranom, na našim prostorima najčešće u vidu jodirane soli. Poremećaj rada štitne žlijezde odražava se na cjelokupni organizam. Poremećaj se može odraziti u vidu prekomjernog (hipertireoza) ili smanjenog lučenja hormona (hipotireoza). Znakovi koji ukazuju na poremećaj rada štitne žlijezde

1. Znojenje i/ili ubrzano kucanje srca

Pretjerano znojenje, nevezano za fizičku aktivnost, znojenje dlanova, ubrzano kucanje srca može ukazivati na hipertireozu. S druge strane usporeno kucanje srca (bradikardija) može pratiti hipotireozu.

2. Promjene tjelesne težine

Obzirom da učestvuje u regulaciji metabolizma, promjene tjelesne težine u vidu nenamjernog gubitka težine mogu biti znak hipertireoze, dok nekontrolisano debljanje, čak i kad se ne unose veće količine hrane moguć su znak hipotireoze.

3. Umor i pospanost

Nedefinisani umor, osjećaj iscrpljenosti čak i nakon višesatnog sna, usporenost, slabija koncentracija i pamćenje također mogu ukazivati na hipotireozu.

4. Promjene raspoloženja

Depresivne ili anksiozne epizode i promjene u ponašanju mogu se odraziti kao jedan od sipmtoma poremećene štitnjače. Depresija ide u prilog hipotireozi, a anskioznost hipertireozi.

5. Promjene u pražnjenju crijeva

Zajedno sa ostalim simptomima, promjene u pražnjenju crijeva i poremećena regulacija probave mogu se priključiti ostalim simptomima. Češće, rijetke stolice propratni su simptom hipertireoze, dok je opstipacija (zatvor) simptom hipotireoze.

6. Problemi sa menstruacijom

Neredovne menstruacije i poremećeni ciklusi, često se manifestiraju u sklopu hipotireoze. Problemi sa štitnom iz toga razloga utječu na plodnost i trebaju se riješiti regulacijom hormonalnog statusa.

7. Izbočene očne jabučice

Egzoftalmus (izbočene očne jabučice) se često javlja u sklopu bolesti štitnjače koje uzrokuju pretjeranu produkciju tireidnih hormona.

8. Gušavost

Ponekad se promjene rada štitne žlijezde manifestiraju i promjenom njene veličine, pa dolazi do uvećanja štitne žlijezde što se može vidjeti i opipati na prednoj strani vrata. Uvećana štitnjača može stvarati nelagodu, osjećaj blagog gušenja ili promuklost.

www.magicus.info

9. Pojačano opadanje kose ili promjene na koži

Opadanje kose, gruba i suha koža u kombinaciji sa drugim simptomima uklapaju se u kliničku sliku poremećenog rada štitne žlijezde.

Izvor: divithana.com